Picknick och deklaration, fast inte samtidigt

Om allt hade gått som planerat, så hade min tvättmaskin jobbat nu. Men, här går det verkligen inte som planerat. Suck😔 De skulle komma i förmiddags och precis när jag hade retat upp mig riktigt ordentligt på att han inte hört av sig, så ringde han. Han hade haft problem med bilen och hela schemat var förskjutet. På eftermiddagen dök han upp. Fixade han maskinen? NEJ!!! Ytterligare en pryl (ett verktyg till en viss skruv om jag förstod honom rätt) saknades. Nu kommer kundservice ta kontakt med mig igen för att bestämma ny tid…… Jag vet inte vad jag ska säga. Just nu är jag väldigt tacksam för att jag har för många lakan, för många handdukar och framför allt, för mycket kläder! Maskinen är inte ens ett år och förmodligen hade samma sega hantering även skett i Sverige. Man lagar innan man byter ut.

Ni kan aldrig gissa vad som sysselsatt mig den senaste veckan….! Jag har deklarerat! På franska! Första året måste detta göras på papper. Det finns de som säger att det ska gå att göra online redan första året, men då måste man ha fått sitt skattenummer. Skattenumret får man i samband med att man deklarerar (haha, ja, ni hör!), men jag har sent omsider upptäckt att jag hade kunnat ansöka om det tidigare. Hittade en blankett i blankettdjungeln. Om det hade hjälpt vet jag inte. Har ju varit på skattekontoret och frågat om detta tidigare och fick då svaret att man får det först när man deklarerar. Man får olika svar beroende på vem man frågar. Nåväl, sex blanketter, totalt 30 (!) sidor ifyllda och inlämnade. Fast de punkter jag behövde fylla i hade fått plats på en A4-sida. Jäkla resursslöseri 😄  Exakt hur det funkar för de infödda vet jag inte, men jag har förstått att det inte är lika logiskt och självklart som vårt personnummer. Mitt “socialförsäkringsnummer” har jag fått - en radda med 15 siffror som är omöjliga att hålla i huvudet. Jag har fått ett intyg som ger mig rätt till vård här nu, vilket känns bra. Har liksom hängt i ett vakuum mellan två länder. Det innebär dock inte att jag inte hade fått vård om det hade behövts. Jag hade bara behövt lägga ut för kostnaden själv tills byråkratins kvarnar malt färdigt. Det där skattenumret kommer jag förhoppningsvis få snart. De svenska bankerna kräver det och det har väl bland annat med pengatvätt att göra. Helt ok för mig, men bovarna verkar ju lyckas ändå. De hittar andra vägar. Tycker allt att den svenska modellen med personnummer som följer oss genom all hantering med myndigheter är väldigt smidig. Ja, det hade ju visserligen inte hjälpt mig eftersom jag inte är född här. Hur det funkar för nysvenskar har jag ingen koll på, men jag har hört att det gnisslar en hel del i Sverige också. Det tar väl förmodligen ett tag innan man får sitt så kallade samordningsnummer där. 

Förra tisdagen var AFAL-gänget ute och botaniserade i Gruissan. Det var ett besök i “vildmarken” för att vi skulle få lära oss mer om vilda växter. En botaniker var anlitad och hon verkade kunnig i både botanik och i språk. Hon pratade tyska med tyskarna, och tydligen hade hon även pratat engelska, fast det hörde inte jag. Tyvärr så blåste det så in i bänken, så hälften av vad hon sa försvann med vinden. Det var ändå en kul grej. Efteråt hade vi picknick i en hyfsat vindsäkrad glänta. Och när fransmännen picknickar så radas det upp en massa olika godsaker på borden och så vin förstås. Jag har lite svårt för det här med att, även de som ska sätta sig bakom ratten sen, tar för sig av den goda drycken.

Nu är det slut för idag. I morgon har jag nya saker att ta tag i. Ta vara på varje dag och sköt om dig, var du än befinner dig 🙏🥰