Packa, städa, flytta.....

Det var inte självklart att ta sig till Gruissan för att hämta nycklarna. I normala fall är det en smidig väg att köra - av motorvägen och i stort sett direkt till en av de större vägarna som leder till Gruissan. Man behöver inte köra upp till Narbonne när man kommer från Couiza-hållet. Men, det gäller naturligtvis inte när det regnat multum. Möttes direkt av “Avstängd väg”. Det fanns en omledning att följa till en början, men någonstans på vägen tappade jag bort den. Googlade lite och hittade en väg via Coursan, som ligger nästan en mil norr om Narbonne. Höll tummarna för att den skulle ta mig hela vägen fram. Och det var nog bara tur att den vägen hade klarat sig. Sååå mycket vatten 😨 Dränkta vinfält och åkrar och småvägar. 

En halvtimme senare än avtalat kom jag i alla fall till Gruissan för att göra klart kontraktet. Undrar om jag kanske dragit ännu en vinstlott vad gäller hyresvärd. Han verkar väldigt trevlig och bra, men det ger sig. Vi får väl se 🤞

I Couiza kämpar många med återställning efter Gloria. Den stora mataffären Intermarché har fått stänga helt och lär inte öppna på runt tre månader. Många av de berörda trädgårdarna har ett ytskikt av lera. Husen nedanför mitt fick länspumpas. Fy sjutton! Kylar, frysar, möbler m.m. har ställts ut utanför husen, förmodligen helt förstörda.

Dessa odlingslotter var förberedda för sådd. Bara att göra om 😭

I lördags hade Helen och Graham bjudit hem ett antal grannar och mig på Burnsmiddag. En årlig skotsk tillställning för att hedra minnet av den skotska nationalpoeten Robert Burns. Han har en egen dag i kalendern, den 25 januari, som var hans födelsedag. Han är upphovsman till Auld Lang Syne, som väl de flesta känner till. På en Burnsmiddag äter man Haggis och sjunger/läser “Address to Haggis” som naturligtvis Burns skrivit. Helen läste högt med den äran med sin härliga skotska dialekt och högg kniven i Haggisen, precis som det ska göras enligt dikten. Vi var ett par stycken som hade undanbett oss Haggis och till oss hade de faktiskt gjort en vegetarisk variant 😋. En riktig Haggis är gjord på lever, lunga och hjärta från får, havregryn, lök, talg/ister och kryddor och detta tillagas i en fårmage. När det är upplagt påminner det om pölsa. Det serveras med rotmos och potatismos OCH skotsk whisky. Mycket mat blev det. Först fick vi soppa på purjolök och potatis, därefter Haggisen, sedan köttpaj, ost (alltid i Frankrike) och dessutom efterrätt. Tror ni jag var mätt eller!?

Sista gången för franska-kursen och gympan i måndags 😞. Skippade vandringen i tisdags 😢och ägnade mig åt att packa om mina väskor. Den största hade blivit alldeles för tung och gick knappt att marklyfta. Undrar hur jag bar mig åt för att få upp den till tredje våning egentligen. Ren vilja förmodligen. En sista promenad runt Couiza och Montazels också naturligtvis. Lite vemodigt ändå trots allt.

Längs med den dagliga promenaden uppåt, uppåt, uppåt
 
Igår städade jag, fyllde bilen med min packning och styrde mot Gruissan. Och här är jag nu. Nu gäller det bara att komma i ordning. Varit och handlat lite. Utforskat närområdet i två timmar till fots.
 
Vy från rummet 👌
Vy från köksbänken 👌