Utflykt till Arles

I torsdags för en vecka sedan var jag med Nelly och hennes väninna på utflykt till Arles. Arles ligger ca 17 mil nordost om Narbonne och vi åkte med samma gäng som till Figueras (Salvador Dali-resan). Van Gogh levde under runt 16 månader i Arles och skapade många av sina mest kända verk under den tiden. Det var även under den tiden han skar av sig örat. Tragiskt. Vi gick guidad tur på förmiddagen i Van Goghs spår och såg även mycket av resterna från stadens romerska arv. På eftermiddagen var det en helt annan guidad tur. Denna gång väldigt modernt snitt med ett besök på LUMA, ett konstcentrum. Imponerande byggnad i nio våningar med inbyggda rutschkanor mellan två av dem. Nelly ville inte åka hiss, så hon och jag gick (!) upp. De sista två våningarna var stegen rätt tunga. Konsten var väl sisådär….. Skönt trött i både knopp och kropp på kvällen.

 Sådana här minnestavlor satt det runtom i hela staden.
Ett typiskt franskt torg med fontän och gamla, ibland lite ruffiga, byggnader. Ser ni tvätten på balkongen?

 
Den här arenan används fortfarande för "corridas". Jag vill inte ens veta vad de gör 😡
Detta är innergården på sjukhuset som Van Gogh kom till när han hade skurit av sig örat. 
 
 
 
Några cykelturer har det blivit. Grusvägen längs med kanalen norrut är väl inte i det bästa skicket, rätt skumpigt, men det går en väg på andra sidan. Då måste jag in mot centrum först för att ta mig över, och jag har sett att det är fler som cyklar och går där.
Ett trevligt inslag när det kommer båtar på kanalen. Den första är Schweiz-flaggad, den andra fransk.
 
Tyckte att hyllan ovanför diskbänken skulle vara bra ställe att ställa den lilla kaffemaskinen och kanske nå’n annan elpryl på. Det var bara ett krux, de hade monterat kontakten åt fel håll. Det gick liksom inte att få plats med sladden! Påpekade det för hyresvärden, så några dagar senare kom en elektriker och fixade det. Senare samma dag hade jag en annan elektriker här. Behövde nämligen få upp mina taklampor och det är ju inte lika lätt som i Sverige, där man bara pluggar in kontakten. Nåväl, lamporna är uppe och jag är nöjd och glad.
Det börjar likna ett hem nu. Jag har till och med köpt mig en TV och känner mig rätt nöjd. Varmt och skönt har vi det också. Förra söndagen hade vi 29 grader här i Narbonne, nu ligger det runt 23-24. Fortfarande terrassväder alltså.
 
 
 
 
 
Kan avsluta med att säga att i fredags blev lägenhetsaffären hemma i Täby klar. Inget boende kvar i Sverige alltså. 
 
Ha det gött och lev i nuet 🙏