Sol och värme igen

Det där regnet som jag skrev om i förra inlägget förde med sig mer än vad jag visste och anade. Flera döda i Frankrike och Spanien. Avstängda vägar och inställd tågtrafik mellan Toulouse och Montpellier samt till Spanien under de närmsta veckorna. Den lilla floden nedanför min terrass  återhämtade sig snabbt dock. Den hade sjunkit undan runt en meter redan första dygnet, och nu kan man inte ens ana hur det såg ut förra veckan. Jag la märte till att det var många människor som stannade på bron och tittade ner i vattnet och även på ett visst ställe på bron. Blev ju nyfiken naturligtvis, och det visade det sig att det satt minnesmärken på bron om tidigare översvämningar. Den 26 september 1992 var vattnet nästan ända upp vid broräcket. Googlade lite på det och upptäckte att det hade inträffat en katastrof här i Couiza och även i den byn som heter Rennes-les-Baines, som jag lagt upp bilder från tidigare. La Salz rinner även genom den byn. Passade på att fråga Jacky idag på vandringen om det verkligen stämde att det var så högt upp och jadå, så var det. Det betyder att vattnet borde gått nått över diskbänkshöjd inne in min lägenhet. Förra året var det också översvämning här, men inte riktigt lika illa. Jacky frågade om jag var rädd förra veckan när det regnade så, men jag visste ju tack o lov inte då hur illa det kan bli. Jacky drabbades även förra året så hon hade inte sovit många timmar och det var nog många människor som låg sömnlösa både i Rennes-les-Baines och i Couiza. 
Minnesmärken från tre översvämningar
 
I lördags tog jag en sväng till Carcassonne igen. Härligt väder och mysigt att gå runt och kolla in läget där en stund och avsluta med en kaffe på torget. Det visade sig att det var ett stort evenemang i stan "Grand Raid des Cathares", som bestod av fem olika långdistanslopp. Det längsta 168 km och med en "positiv höjdskillnad" på 7.700 meter. Det betyder tydligen ackumulerad höjdskillnad om jag förstått det rätt och med alla berg runtom så kan man ju förstå att det blir en del meter. Det kortaste loppet var 12 km och med en höjdskillnad på 250 meter. Det sistnämnda ett nattlopp. Satt på gamla bron nedanför medeltidsstaden en bra stund i solen och beskådade alla tappra löpare som kämpade de sista hundra metrarna innan mål. Imponerande!
 
Place Gambetta i Carcassonne
Place Carnot - många koppar kaffe har det blivit här
Det lilla "tåget" som går mellan Carcassonne och Limoux
 
Chockade kroppen igår då jag gav mig iväg på ett yoga-pass. Det var verkligen behövligt. Kändes att jag var rätt otränad. Idag blev det vandring här i Couiza. Nästan 9 km i härligt soligt väder. Tror jag kommer sova rätt gott inatt.
Härliga betesmarker fortfarande i oktober. Bugarach i bakgrunden
Vinfält i höstskrud