AprilvĂ€der? Jojo...😄

Ni ska inte tro att ni Ă€r ensamma om att ha aprilvĂ€der. HĂ€r vĂ€xlar det precis lika mycket, fast termometern hĂ„ller sig lite högre upp pĂ„ skalan bara. Senaste helgen hade vi runt 30 grader tre dagar i rad hĂ€r i sta’n. Jag Ă„kte ut till havet i Gruissan och dĂ€r var det runt 25 och det flĂ€ktade skönt. Det var mycket folk naturligtvis och mycket aktivitet pĂ„ havet.

 
För nĂ„gon vecka sedan sĂ„g jag att det varnades för “blodregn” i Sverige (regn med sand frĂ„n Sahara). Det ramlade naturligtvis ner en hel del hĂ€r ocksĂ„ och det har blivit nĂ„gra extra biltvĂ€ttar, för att inte tala om rejĂ€l rengöring av terrassen.
 
I tisdags var Julie, Ginny, Nelly och jag i NĂźmes. Vi tog tĂ„get pĂ„ morgonen och fick en fin dag med vĂ€xlande molnighet och för all del, lite vind ocksĂ„. Fast det blĂ„ste mer i Narbonne sÄ . NĂźmes var en riktigt viktig stad nĂ€r romarna var i Frankrike och “hĂ€rjade” och det finns en del att beskĂ„da frĂ„n den tiden. En amfiteater frĂ„n 200- eller 100-talet f.Kr. anvĂ€nds  fortfarande för konserter och tjurfĂ€ktning! Ja, ni lĂ€ste rĂ€tt. HĂ€r i södra Frankrike existerar det fortfarande. Visst Ă€r det konstigt att det Ă€r tillĂ„tet. I Katalonien förbjöds det 2010 men tillĂ€ts igen 2016 (enl. Wikipedia). Den typen av tjurar som anvĂ€nds, föds bland annat upp pĂ„ ett stĂ€lle mellan Gruissan och Narbonne, La Manade de Tournebelle. Dessutom finns Maison CarrĂ©e och det Ă€r ett av de bĂ€st bevarade romerska templen. Byggdes Ă„r 19 f.Kr. av samma mĂ€n som byggde Pantheon i Rom. En annan sak som kan vara kul att veta, Ă€r att ordet denim kommer frĂ„n NĂźmes. De NĂźmes betyder frĂ„n NĂźmes.
 
 
 
 
 
Kastanjerna blommar för fullt đŸ€©
 
 
Idag har jag haft hantverkare hÀr. Jag behövde hjÀlp med att Àntligen (!) fÄ upp en anordning till gardiner. Har blivit sugen pÄ att fÄ upp nÄgot vid sidan av mina terrassdörrar. Nu gÀller det bara att hitta gardiner ocksÄ.
 
SĂ„, ut pĂ„ gardinjakt och lite annat i vĂ€xlande molnighet och vind. Njut av dagen var ni Ă€n befinner er  💕🙏

Kommentarer:

1 [email protected] :

Nu Àr det snart ett Är sen vi startade vÄr resa hem till dej

Svar: Ja, har ocksĂ„ tĂ€nkt pĂ„ det. SĂ„ kul det var. Vill göra ny road trip â˜ș
Lena Lindblom

Kommentera hÀr: